Haargroei
De haarwortel
Gezonde haarwortel, gezond haar
Wat wij haar noemen, zijn eigenlijk afgestorven haarcellen. Het levende deel van het haar ligt onzichtbaar onder de huid – de haarwortel. De haarwortel is het centrum van de haargroei. De haarwortel ligt altijd schuin onder de huid. Hierdoor wordt de groeirichting van het haar bepaald.
De haarwortel mag dan verscholen liggen onder de hoofdhuid; de haarwortel is erg actief! Het produceert ontelbaar veel nieuwe cellen, waardoor het haar kan blijven groeien. De celdeling van de haarwortels hebben zo’n korte celcyclustijd, dat ze tot een van de snelst delende cellen van ons lichaam behoren. Nieuwe haarcellen worden achter elkaar het haarwortelkanaal ingeduwd, waardoor de bestaande haarcellen opschuiven en steeds verder naar buiten komen.
De afgestorven haarcellen die door de hoofdhuid naar buiten komen, is wat wij dus haar noemen. De kwaliteit van je haar wordt mede bepaald door de voedingstoffen waarmee jouw haarwortel wordt gevoed. Haar groeit gemiddeld zo’n 15 centimeter per jaar en heeft een diameter van ongeveer 0,05 mm.
De haarwortel is dus de basis voor een sterk, vol en gezond haar. Daarom is het bestanddeel biotine in de PRIORIN capsules zo waardevol. Zorg dat de haarwortel goed wordt gevoed met voedingstoffen die een gezonde haargroei en sterk, vol, gezond en glanzend haar ondersteunen.
De haarcyclus
Je haarwortels werken hard tijdens 3 verschillende fases
De groeifase
Haar bevindt zich ongeveer 2 tot 6 jaar in een zogenaamde groeifase. In deze periode voorziet de haarwortel zogenaamde ‘haarcellen’ die worden gevormd uit allerlei voedingstoffen, waaronder biotine. Nieuwe haarcellen worden achter elkaar het haarwortelkanaal ingeduwd, waardoor de bestaande haarcellen opschuiven en steeds verder naar buiten komen. Haar groeit dagelijks ongeveer 0,35 mm en kan in de groeifase ongeveer 25 tot 70 cm lang worden. Ongeveer 85 tot 90 procent van ons haar bevindt zich in de groeifase.
Overgangsfase
In de zogenaamde overgangsfase heeft de haar zijn maximale lengte bereikt en bereidt zich voor om uit te vallen. Vanaf dit moment groeit het haar niet meer. Het haarzakje krimpt, het huidoppervlak wordt als het ware gesloten en de haarwortel is minder stevig verankerd in de huid. De overgangsfase duurt één tot twee weken. Slechts 1 tot 3 procent van al je haar bevindt zich in de overgangsfase.
De rustfase
De rustfase is de laatste fase in de haarcyclus. De oude haren worden in deze rustfase door nieuwe haren uitgestoten. Het haar zal echter zo’n 1 tot 3 maanden in de rustfase blijven voordat het door wassen, kammen of door het gewone groeiproces uitvalt.
In een normale haargroeicyclus vallen dagelijks tot wel 100 haren per dag uit. Dit is heel gewoon. Tussen 10 en 15 procent van je haar zit in de rustfase.